Ni la rupa sebenar ikan masin tu. Bukan makan gunting yer adik2.. kakak2 semua..
Cara pemprosesan dia sama jer dengan cara proses ikan masin yang lain2 tu.
Siang ikan - belah dua - cuci - rendam dengan air garam - jemur sampai kering - potong halus2 pakai gunting. Ha...... sbb tu la dia dipanggil.......
ikan masin gunting
Tengok macam mudah jer kan.. tapi kena ada style tau gunting dia. Kalau tak.. nanti saiz tak sama. Tak lawa la kan. Bengkang bengkok.. sakit mata tengok. Asal rasa sedap pun jadi tak sedap. sbb gunting tak lawa.Tapi kalau yg mmg buat bisnes ikan masin ni secara besar2an.. biasa diaorg pakai mesin utk gunting dia.. mmg senang la kan... sorong je ikan tu.. mesin tolong guntingkan.
Dapatkan ikan masin gunting ni dari saya...
400gm: RM24.00900gm: RM41.00
*Jgn tengok harga tu sbg mahal tau. Harga ni mmg berbaloi. Siap postage tu...Nak gunting tu sikit la punya payah yang oooiiii.. tp... SEDAP! tu yg xleh nak tahan.... heee
Biasa orang buat ikan masin ni pakai ikan empirang tp ikan2 lain pun boleh jugak. Takde hal punya.. dah ikan pun bermusim kan. Yg tak bermusim.. kita yang makan ni. Asal teringat jer.. kecur air liur. Mula la mencari merata2 tempat.
Ikan masin ni kena goreng garing tau. Sampai betul2 rangup. Pakai minyak lebih sikit. Kalau cuci pulak jgn rendam lama2 sbb dia tak masin. Lgpun.. kalau rendam lama nanti bila digoreng dia tak rangup.
Dah siap goreng? Apa lagi..melantaklah! Makan dengan nasi panas.. nasi lemak.. nasi pulut... nasi bubur.. orang sakit pun boleh sembuh. heeee \^-^/ *ayat terlampau tu... Tapi kan.. seriously... mmg sedap tahap gaban. Kena cuba dulu. baru tau.
Kalau saya la kan... makan sambil tgk tv pun boleh. Mcm makan keropok. Melampau kan saya ni. ketagihan :)
Nak tahu tempat yg ada jual ikan masin ni? Tempat lain selain tempat saya.. mmg saya tak tau. Bukan semua tempat ada jual. Nak senang?... order jer dari saya :')